Volkshuisvesting Willebroek zet woonmeter in bij huurders

30 Apr, 2019 |Volkshuisvesting Willebroek

De woonmeter is een eenvoudige thermo- en hygrometer met vier vuistregels om correct te verwarmen en te verluchten. Samenlevingsopbouw ontwikkelde de woonmeter en organiseerde een Vlaamse groepsaankoop.  Met groot succes.  Ondertussen werden meer dan 24 000 woonmeters aangekocht door sociale huisvestingsmaatschappijen, OCMW’s, Sociale Verhuurkantoren, gemeente- en provinciebesturen, energiesnoeiers en Fluvius.

Ook Volkshuisvesting Willebroek ging er actief mee aan de slag.

‘De woonmeter is een ideaal instrument om huurders bewust te leren omgaan met energie, het helpt hen bij vocht en schimmel en het verhoogt het comfortgevoel.  Door correct te verluchten en correct te verwarmen kan de huurder bovendien heel wat geld besparen.  De tips worden uitgelegd aan de hand van tekeningen.  Daardoor is de woonmeter ook perfect inzetbaar bij gezinnen die het Nederlands minder goed begrijpen’ aldus Ben Foqué van de sociale dienst.

Volkshuisvesting Willebroek wil binnen twee jaar al haar 1275 verhuurde woningen voorzien van een woonmeter.

Brigitte Uyttendaele was één van de eerste bewoners die eind 2018 een woonmeter van Volkshuisvesting kreeg. We gingen onlangs bij haar op bezoek en polsten naar het gebruik van de woonmeter.


“Ik kijk regelmatig naar de woonmeter. Als ik merk dat de luchtvochtigheid te hoog staat, de waarde is dan hoger dan 60%, zet ik een raam open.”, zegt Brigitte. “Ik merk dat ik extra moet verluchten als ik mijn was laat drogen. Als ik hem ’s avonds ophang, dan zie je ’s morgens een serieus verschil op de meter.”

Brigitte legt ons ook graag uit hoe de woonmeter werkt. “Het staat er eigenlijk allemaal op. Als je binnen bent, dan zet je best de temperatuur op 20°. Als je weggaat, zet je hem best op 15°. Dat moet je ook doen als je gaat slapen. Ik doe dat zelf ook zo. Je moet ’s morgens en ’s avonds verluchten. Ik zet meestal ’s morgens het raam open. Daarna staat de meter terug goed.
Ik moet ook extra verluchten als de poetsvrouw aan het kuisen of aan het strijken is, als ik aan het koken ben of als ik in bad ga.”

Op de vraag of de woonmeter Brigitte bewuster maakt, antwoordt ze positief. “Ik had nog nooit van een woonmeter gehoord. Ik wist wel dat ik moest verluchten, maar niet wanneer. Nu let ik er bewust op. Ik kan het aan iedereen aanraden.”

Laatste Nieuws

Vanaf maandag 4 oktober 2021 openen we...

Momenteel zijn wij bezig met het actualiseren...